Günde 10-15 dakika güneş ışığı görmek vücudun yeterince D vitamini üretmesine olanak tanımasına karşın D vitamini eksikliği oldukça sık görülen bir durumdur. Ülkemizde açıklanmış bir veri yok ama dünya genelinde yetişkin nüfusun %20’sinden fazlasının bu vitaminin eksikliğini yaşadığı düşünülmektedir. Yaşlı kadınlarda ise bu oran %50’lere kadar çıkmaktadır.
Cildimiz güneşin UVB ışınlarını kullanarak D vitamini üretme kapasitesine sahiptir. Bu vitaminin eksikliğinin yaygın olmasının sebebi ise D vitamini içeren gıdaların sayısının az olması ve bu gıdalarda vücudun ihtiyaç duyduğu kadar D vitamini bulunmaması.
Güneşsiz bir bölgedeyseniz veya yeterince güneşe çıkmıyorsanız bu vitaminin eksikliğini yaşama riskiniz oldukça yüksek.
Bu riski artıran diğer faktörler ise şöyle; vücudun güneş ışınlarıyla D vitamini üretme kapasitesinin azaldığı ilerlemiş yaş, gıdalarla birlikte alınan yağın sindirilmesini engelleyen sindirim rahatsızlıkları, koyu ten rengi, kolesterol, epilepsi ilaçları başta olmak üzere bazı ilaçlar.
D Vitaminine Neden İhtiyacımız Var?
D vitamininin başlıca görevi gıdalar yoluyla alınan kalsiyum ve fosforun işlenmesidir. Kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için son derece önemli minerallerdir. Dolayısıyla D vitamini için öncelikli olarak kemik sağlığının korunması için önemli bir vitamin diyebiliriz.
Kemiklerin güçlü olması için D vitaminine ihtiyacımız var ancak D vitamini eksikliğinde sadece kemiklerimiz zayıflamıyor. Uzun süreli D vitamini eksikliğinin meme kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri, kalp hastalıkları, depresyon gibi pek çok ciddi hastalığı tetiklediği biliniyor.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Ancak bir süredir devam eden D vitamini eksikliğinde aşağıdaki “erken dönem” belirtileri ortaya çıkabilir.
Depresyon: D vitamini eksikliğinde görülen depresyon çok şiddetli olmayabilir ve daha çok kendinizi “nedensiz olarak hüzünlü hissetmeniz olarak” tanımlanabilir. Bunun nedeni, beyinde üretilen ve ruh halinin düzenlenmesinde kullanılan serotonin seviyesinin D vitamini eksikliğine bağlı olarak düşmesidir.
Bu alanda yapılmış pek çok çalışma var. Örneğin 2006 yılında 80 yetişkinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre yeterince D vitamini almayanlar diğerlerine oranla depresyona 11 kat daha yatkın.
Kemik Ağrıları: Özellikle güneşin kendini fazla göstermediği kış aylarında D vitamini eksikliğine bağlı olarak kemik ağrısı görülme riski artar. Bu kemik ağrıları eklem ağrılarından farklı olarak tüm vücut genelinde hissedilebilir ve ağrılara halsizlik eşlik edebilir.
Eğer D vitamini eksikliği uzun süre devam ederse yetişkinler “osteomalazi” adı verilen kemik yumuşaması, çocuklarda ise “raşitizm” görülebilir.
Soğuk Algınlığı: Çocuğunuz sık sık soğuk algınlığı yaşıyorsa bunun nedeni D vitamini eksikliği olabilir. Yapılan araştırmalar D vitamini eksikliği olan çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarının daha çok görüldüğünü ortaya koyuyor.
Kasların Zayıflaması: D vitamini eksikliği vücudumuzdaki kas dokusunun büyük bölümünü oluşturan ve iskelet kasları olarak adlandırılan kasların zayıflamasına yol açabilir.
Başın Terlemesi: Başın normalden fazla terlemesi hem çocuklarda/bebeklerde hem de yetişkinlerde D vitamini eksikliğine işaret ediyor olabilir.
Diğer Belirtiler: Kas krampları, halsizlik, eklem ağrıları, kilo alma, yüksek tansiyon, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, mesane sorunları, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunları erken dönem D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alıyor.
D Vitamini Eksikliğine Bağlı Görülme Riski Artan Hastalıklar
Kalp Hastalıkları: D vitamini kan basıncının (tansiyonun) düzenlenmesi, damar tıkanıklığına bağlı (aterosklerotik) kalp hastalıklarının önlenmesi, kalp krizi ve felç riskini düşürmek için son derece önemli bir vitamindir.
D vitamini ve kalp hastalıklarının görülme oranı üzerine yapılan araştırmalar, D vitamini eksikliği olan kişilerde çeşitli kalp hastalıklarının görülme oranının %50’ye kadar artabildiğini ortaya koyuyor.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları: D vitamini güçlü bir bağışıklık sistemi için de gerekli. Eksikliğinde, merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalık olan MS (multipl skleroz) ve diğer bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların görülme riski artıyor.
Bunama: 65 yaş ve üzeri 1600 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre D vitamini seviyesi düşük olan kişilerin diğerlerine oranla %53 daha fazla bilişsel problem yaşadığı tespit edilmiş. Bu bilişsel problemler arasında düşünme ve problem çözme yeteneğinin zayıflaması, davranış bozuklukları, hafızanın zayıflaması, Alzheimer hastalığı ve bunama yer alıyor.
Kanser: Yetişkin erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri D vitamini eksikliği yaşayan kişiler arasında daha yaygın.
Aynı durum meme kanseri için de geçerli. Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre D vitamini meme kanseri riskini önemli oranda azaltıyor. Tersi durumda, yani D vitamini eksikliğinde ise meme kanseri riski artıyor.
Şizofreni ve Depresyon: D vitamini eksiklği yaşanlarda şizofreni hastalığı görülme oranı 2 kat daha fazla. Beyin kimyasının dengesi için önemli bir vitamin olan D vitamini eksikliği aynı zamanda depresyona da yol açabiliyor.
D Vitamini Eksikliğinde Görülme Riski Artan Diğer Hastalıklar: Parkinson hastalığı, kronik ağrılar, obezite, hipertansiyon, diyabet, osteoartrit, gut, kısırlık, fibromiyalji, diş eti hastalıkları, sedef hastalığı.
Ne Kadar D Vitamini Almamız Gerekiyor?
Günlük olarak alınması gereken D vitamini miktarı yaşa bağlı olarak değişmektedir.
0-12 ay: 400 IU
1-13 yaş: 600 IU
14-18 yaş: 600 IU
19-70 yaş: 600 IU
70 yaş üzeri: 800 IU
Gebelik ve emzirme dönemi: 600 IU
Yukarıdaki yaşlara göre günlük D vitamini ihtiyacı bilgileri ABD merkezli Gıda ve Beslenme Kurulu’nun (Food and Nutrition Board) sağlıklı bireyler için önerdiği rakamlardır. Kişinin D vitamini ihtiyacı sağlık koşullarına göre değişebilir. Bu nedenle sizin için en uygun günlük D vitamini tüketimi bilgisini ancak bir uzmandan alabilirsiniz.
D Vitamini İhtiyacını Karşılamak İçin Güneşten Nasıl Faydalanabilirim?
Cildinizin D vitamini üretebilmesi için direkt olarak güneşte kalması gerekiyor. İç mekanlardaki, gölge bölgeler veya camdan gelen güneş ışınları pek işe yaramıyor.
Bulutlu havalar, ten renginin koyu olması güneşin D vitaminine çevrilmesini olumsuz yönde etkileyen diğer faktörler.
Cildin yeterince D vitamini üretebilmesi için uzmanların önerisi vücudun büyük bir kısmını (kollar, bacaklar, sırt bölgesi gibi) güneş kremi sürmeden 10-15 dakika güneşe göstermek. Haftada 3-4 gün bu uygulamayı yaparsanız vücudunuz ihtiyacı olan D vitaminini üretecektir. 10-15 dakika yeterli ve daha fazla güneşte durmak daha fazla D vitamini üretileceği anlamına gelmiyor.
Ayrıca korumasız olarak uzun süre güneşte kalmak cilt kanseri gibi ciddi hastalıkların riskini artırabiliyor. Bu nedenle 10-15 dakika güneşte durduktan sonra ya gölge bir noktaya geçmelisiniz yada yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi sürmelisiniz.
D Vitamini İçeren Gıdalar
D Vitamini Eksikliği Nasıl Belirlenir?
Doktorunuz D vitamini eksikliğinde şüphelenirse veya kemik zayıflığı, anormal kalsiyum, fosfor değerleri, çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kolay kemik kırılması, kistik fibrosiz, Crohn hatalığı varsa veya diğer bir hastalıktan dolayı D vitamininin takip edilmesi gerekiyorsa D vitamini testi isteyebilir.
D vitamini seviyesinin belirlenmesinde kullanılan “25 OH Vitamin D testleri” koldan alınan kan numunesi üzerinde yapılır. Bu testler için önceden bir hazırlık yapılması gerekmez.
D Vitamini Takviyesi Kullanmalı mıyım?
D vitamini takviyeleri genel olarak güvenli kabul edilmekle birlikte D vitamini takviyesini veya diğer besin desteklerini bir uzmana danışmadan kullanmamalısınız. Zaten bu vitaminin eksikliğini yaşıyorsanız doktorunuz sizin için gerekli miktarı içeren vitamin takviyesini yazacaktır.
Ayrıca D vitamini takviyesinin özel olarak dikkat gerektirdiği bazı durumlar ve hastalıklar var. Gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlar, böbrek hastalığı olanlar, kanında yüksek miktarda kalsiyum bulunanlar, paratiroid bezleri aşırı çalışanlar, lenfoma ve tüberküloz hastalığı olanlar doktora danışmadan D vitamini takviyesi kullanmamalıdır.
Kaynaklar- The 10 symptoms of vitamin D deficiency you need to recognize
- What is Vitamin D
- Vitamin D Deficiency in Adults: When to Test and How to Treat
- Vitamin D and the Heart
- Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease
- 5 Illnesses Linked to Vitamin D Deficiency
- 7 Signs You May Have a Vitamin D Deficiency
- Vitamin D deficiency
- 7 Signs You May Have A Vitamin D Deficiency
- Symptoms & Diseases Associated With Vitamin D Deficiency
- Why do we need vitamin D?
- The Truth About Vitamin D: Why You Need Vitamin D
- How much vitamin D do I need?
- Vitamin D Side Effects and Safety
Güzel bir bilgilendirme.
Faydalı bir bilgi paylaşımı.
Güzel ve açıklayıcı.
Çoğu kişi bilmez ama balık yağının içerisinde D vitamini var. Özellikle kış aylarında yeterli D vitamini alamıyoruz. Benim bir de güneşe alerjim var bu yüzden balık yağı kullanıyorum. Fakat hangisini aldığınızdan emin olun ucuz olanlar işe yaramaz olabiliyor.
Doktor tarafından verilmeyen D vitaminleri var, doktorum önermedi. Damla olanlardan verdi. 3 aydır halsizlik yoğun kemik ağrıları yaşıyordum daha ilk günlerden faydası oldu ama mide rahatsızlığım var midede tahriş yara var. biraz mide yanması oldu normal mi?
Mide koruyucu haplar içiyorsan onlar da D vitamini eksikliği yapıyor. Not kesin bilgi değil.
Kesin bilgi degilse yapıyor değil. Yapabilir demek lazım.
Şeyma hanim benim bildiğim kadarıyla damla olarak kullanılan D vitamini belli bir dönem kullanabilirsiniz sürekli kullanmamak gerekiyor tablet olarak günde bir tane kullanabilirsiniz.
Aynen seyma kardesim ben de halsizlik ve sirtimda yogun bir kemik agrisi var sirtimi ovalattirmak tan cekiniyorum esime . surekli halsizlik olunca is tutmak cok zor geliyoo adim uyusuga ciktii
Doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Gastroenterolojiye bir muayene olup teşhis ve tedavi talep edin. Doktorun isteyeceği tetkik ve tahlillerden çekinmeyin mutlaka yaptırın. Ancak, alerjik bir bünyeye sahipseniz radyoopak (kontrast maddeli) çekimlerden uzak durun.
Doktorsuz d vitamini + kalsium kullanmak zararlıdır .. Ondansa tüm vitaminler i biriktirilen ilaçlar kulanırsanız daha iyi olur
Sayın Ayşe kardeşim sizin dediğiniz balık yağını bulalım da içelim ama tarım bakanlığı görevini yapamadığı sürece balık yağı diye çok kanola mısır vs içer kendimizi avuturuz.
Merhaba
Bende erken kemik erimesi başladı. Erkeklerde az görülen bu rahatsızlık bende 40 yaşında belirdi ve yaklaşık 5 yıl oldu sebebi konusunda kesin teşhis konulamadı. Bugün yaptırdığım bir testte D vitamini olmadı gerekenin çok altında çıktı. (22) Bu vitamini hızlı olarak nasıl arttırabilirim.
Bu vitamin bağırsaktan emiliyor kalçadan iğne olmalısın canan Karataya gittim çok mükemmel bir doktor
Çok geçmiş olsun Sorunu çözdünüzmü bilmiyorum ama bende de aynı sorun çıktı hatta (9 )aile hekimim bana devit-3 damla verdi 8 hafta boyunca kullanıcam bilginize
Anpul olarak doktorunuzdan talep edebilirsiniz ustelik 22gercekten cok dusuk ben 25e jadar dusmustum belirtiler :
Yorgunluk, uykuya dalma sorunu, sebepsiz gece yarisi uyanmak, evham, mide agrisi , kalp ritmi bozuklugu, goz sorunkeri goz bebeklerinin kuculmesi, dudak renginizin degismesi, dis eti sorunleri . Butun bunlar yetmiyor
diger vitamleri de etkiliyor !!
Benim sizden ricam bir an evvel doktorunuza bas vurmaniz
dvitamini tahlil sonucunuz 0-10 arası ise coledan-d3 damla 3 ay boyunca günde 15 damla
10-20 arası ise 10 damla
20-30 arası ise 5 damla
amaç d vit düzeyini 30 un üzerine çıkarmaktır.bu durum sağlandıkdan sonra coledan d3 damlayı günde sadece 3 damla sürekl almak günlük d vit ihtiyacını karşılar
günde 15 dk güneşe temas sağlanmalıdır çünkü d vitamini güneş ışıgıyla aktif forma geçebilir.
dr.erol akarsu
Vitamin D aslında Vitamin değil, bir hormondur. İnsan vücudu için en optimal güneşlenme vakti öğle güneşidir, teninize göre deriniz 15-30 dakika içinde 10.000 ile 20.000 i.u. (international unit) üretebilir, güneş kremi kullanmadan. En önemlisi kan aldırıp Vitamin D3 seviyesi yani 25 OH D testi yaptırmak. Optimal Vitamin D3 seviyesi 40 ng/ ml ila 80 ng/ml arasıdır. Optimal seviyeyi tutabilmek için kişilerin kilosuna göre hesaplanır. 70 kg bir kişinin günlük ihtiyacı 3333 i.u. dir. Günlük bu dozajı almasa Vitamin D3 deposu azalır ve optimal seviyenin altına düşer. Yukarda belirtilen dozajları aldıkça pek faydasını göremeyiz. Diyelim siz 70 kg sunuz Vitamin D3 seviyeniz 20 ng/ml, optimal seviye 40 ng/ml da başlıyor. 20 ng/ml ihtiyacınızı karşılamak için kısa zamanda, yani 4-7 gün içinde 200.000 i.u. Vitamin D3 almanız gerekiyor ve daha sonra bu ulaşdıyınız optimal Vitamin D3 seviyenizi korumak için günlük 3333 ng/ml gereklir veya haftalık 23.000 i.u. Bu veriler Dr. med Raimund von Helden in kitabından alnmışsdır ve bu terapi ıle binlerce hastasını iyileşmişdir. Yüzde 80 hastalığın nedeni Vitamin D3 eksikliği olduğunu belirtmiştir.
Super???
Ceyhan bey çok güzel bilgilerdi teşekkürler.
Çok güzel açıklamıssiniz çok sağolun ??
Bu faydalı bilgilerle bizi aydınlatmada emeği geçen herkese çok çok çok teşekkür ederim sağ olun var olun.
D vitamini eksikliğinin belirtileriyle anropozun belirtileri bir Birne çok yakın. Bundan şunuda anlayabiliriz. D vitamini insan sağlığı için çok önemli bir vitamin olsa gerek.
süheyla ben kemik erimesi yaşıyorum ayrıca mide ca ameliyatı oldum son zamanlarda unutkanlık halsizlık dizlerimde agrılar oldu dr dan d vitamini tesdi isdedim alt sınır 30 benim 12 çok düşük bilgilerini paylaşanlara teşekkür ederim emegi geçenlerin yüregine saglık
günde 15 dakika ve kremsiz korunmasız olarak cildi güneşe tutmak mı? hızla kırışmış sarkmış yaşlanmış bir görüntüye sahip olmanızı sağlayacaktır.. lekeler sivilceler de cabası.. d vitamini odaklı düşünüp bütünü ihmal etmeyin derim. yaşamınızı sağlık konusundaki genel tutumunuzla beslenme biçiminiz ve sporla olan ilişkinizle iş temponuzla vs bir bütün olarak değerlendirmelisiniz bence.. hayatta güneşe çıkmam, en az 10 yaş genç gösteriyorum, meyve sebze beyaz etle besleniyorum her gün 15 dakika sporu aksatmam yaz kış soğuk duş alırım hayatta hastaneye gitmedim başım ağrısa bile (ki ağrımaz) ilaç kullanmam sigara ve alkol hiç kullanmadım hoşlanmam içenlerle görüşmem ayak uydurmam konusunda ısrarlardan hoşlanmadağım için.. geçen hafta topuğumda ayak derimde kuruluk sebebiyle dermatoloğa gittim kan değerlerim fazlasıyla iyi çıktı. büyüklenmiyorum yanlış anlaşılmasın sadece kendimle ilgili bir durumu tarif etmek istedim.. elbette bilemem yarın bir gün ölümcül bir hastalıkla uyanmayacağımı.. çıplak tenle direkt güneşe çıkmak benim için kabus. tam bir hızlı yaşlandırıcı. yararı şurada kalsın.. peki benim yaşam biçimimin faydası ne? mutluyum huzurluyum sağlıklıyım libidom her zaman sağlıklı bir seviyede romantik ve erotik hayatınız yolunda değilse mutlu olamazsınız bunun da yolu genç ve dinamik hissetmekten geçer bu kadar basit.
Gercekten cok ise yaradi tüm herseyden bahsedilmiş elinize saglik
Dün tahlil yaptırdım vitamin d 8 çıktı doktor devit 3 isimli damlayı verdi fakat ilacın Yan etkilerini okuduğumda tansiyon hastaları kullanamaz ve idrar sokturuculerle birlikte kullanmayınız diyor ben tansiyon hastasıyım idrar sokturucu ilacım var neyapabilirim fikri olan yardımcı olabilirim lutfen
Doktorunuza iletin. Almanız gereken miktarı azaltıp tansiyon ilacı ile birliktw kullanabilirsiniz. Doktorunuza danışın mutlaka.
Çok güzel aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz tşkler.
Merhaba ben daha 20 yaşındayım kan tahlili yaptırdım 12 çıktı. Bu yaşta kemik erimesi oluyor mu? Bide sağlık ocağında yaptırdım bu testi suda eriyen bir ilaç verdiler. Yeterli midir acaba? Çok düşükse yaşıma göre bi hastaneye gitmeli miyim yardımcı olur musunuz.
Sayın arkadaslar, vitamin D 3 eksikliği hipo troid hastalığı yapıyor.
Kendinizi , halsiz hissediyorsaniz unutkanlik, kilo alma ,sac dökülme, depresyon gibi durumunuz varsa, özellikle öğleden sonra yatıp uyumak istiyorsanız ,lütfen kan testi yaptırıp D 3 un miktarına baktirin.
30 un altında ise hemen kendinize D 3 ignesi yaptırın. Ayda bir tane olmak üzere ,3 ay devam edınız. D3 damlaları iğne kadar çabuk tesir etmiyor.
Hepinize şifalar diliyorum.
merhaba değerim 23 cıktı doktor ilaç vermedi. yaz geldi güneşten karşılarsın dedi ısrar ettim ama yazmadı. dediginiz iğneyi reçetesiz alabikir miyim
Mukemmel. Bilgilendirme.
Not. 58 yasindayim bir erkegim yillardir kafam cok usur. Lutfen bilgisi olan varsa yazsin. Ne yapmaliyim.
Gittigim her dr anlatiyorum ama sonuc yok
Kan dolaşımı kaynaklı olabilir baş üşümesi. Kalp ve damar hastalıklarında da bir başvurun.
Dr tarafindan 6 sise Dvitmkni verildi haftada 1sise ayrica B12vitaminde igne olarak verildi daha onceleri buyuk tansiyonum 12-16 kucuk tansiyonumda 7-9 arasi oynarken kullandigim bu vitamin sonrasi buyuk tansiyon 8-11 kucuk tansiyonum 5-7, 5 arasina indi arasira yattigim yerden kalktiginda goz kararmasi oluyor Dvitamini 3haftada 3sise kullanip kestim Dvitaminini vucut atamamakta fazlasi yarar degil zarar
Güzel bir paylaşım sağlık için
Ben 35 yaşında bir bayanım en son yaptırdığım tam kan testinde d vitamini normalinden çok düşük dedi dr.bir insanda ortalama 20 olması gerekirken sende 4 dedi devit 3 damla verdi bu bana ne kadar yeterli olur?şuanki güneş vucudumdaki eksik olan vitamini tamalarmı?buğday tenliyim güneşte ne kadar dumalıyım?şimdiden teşekkürler
çok memnun kaldım baya faydalı oldu çok teşekkür ederim
Allah razı olsun, istifade ettim.
Merhabalar 27 Yasindayim ve 3 yildir siddetli bacak agrilari cekiyorum sabah yatakta kitleniyorum ve yarim saat ayaklarimi acmaya calisiyorum kan testi yaptirdim henuz doktoruma danisamadim vitin d sonucumun karsisinda 14 cikti. Bukadar agri yapmasina sebep olabilir mi? Yardiminizi rica ederim
Ne kadar suredir vitamin eksikligine maruz kaldiginiza bagli olarak degisir. Doktor kontrolunde vitamin takviyesi alip 3 ayda bir test yaptirin.
boyum biraz kısa 14 yaşındyı boyum 161 devitami alsam boyum uzarmı
kıbrıstan yazıyorum benimde kemik ağrıları başladı bu önerilerinize uymaya çalışacağım
güzel bilgiler içeriyor kutlarım
Cok guzelll yorumlar tsklerr
bende vitaminsizlikten mangrom 360 d3 ve demir ilacı almaya başladım.belim ve kasıklarım ağrıyor gece lavaboya gitmekten uyku uyuyamadım.kalp atışımda zaman zaman hızlanıyor.yoğun bir halsizlik var.hiç bir zaman kendimi iyi hissetmiyorum.artık koltukta oturamıyorum sürekli uzanıyorum.bu ilaçlar ne kadar zamanda etki eder acaba kullananlardan yorum bekliyorum.
3 ayda etki eder
Gün Boyu Uzanıyorum Bende 3,5 Ay Oldu İlaç Tik Yok
49 yaşındayım. D vitamini eksikliği yüzünden 3 yılda 4 kez bacağım parçalı kırıldı. Bu sık kırılmalar sebebiyle cift koltuk değneği kullanıyorum. Son kırık femur kemiği. 2 platin 10 vidalama yapıldı. Dr um bol güneş almalısın yoksa iyilesmezsin dedi. Ama ne D vitamini ilacı ne de igneden hiç bahsetmedi. Yürümeye korkuyorum düşeceğim diye psikolojim bozuldu. 4. Kırıktan sonra bunu söyleyebildiler. Simdiye kadar D vitamini eksikliği olduğunu bilemeyecek yada hastayı uyaramayacak kadar âciz olunmaz. 3 yıl çok uzun bir süreç. Baştan teşhis konsa belki diğer kırıkları yaşamazdım.
Bugun kan tahlil sonucumda D vitamini 6.13 seviyesinde çıktı…meğer yerlerde sürünüyormuş seviyem 🙁 doktor D vitamini icin damla verdi..gunde 10 damla olarak fakat aç mı tok mu bilmiyorum bilen var mıı…umarım bir cvp gelir..
Benimde vucudumda ağrılar bacaklarda dizlerimde geceleri ağrıdan uyuyamıyorum mide amaliyati oldum diyince Dr. Geniş çapta kan tahlili yaptı vücuttaki d vitamini en düşük 20 ila 40 olması gerekir derken benim d vitaminim 2.75 çıktı yani yokunda yoku devit 3 verdi daha içmeye başlamadım kilo aldırır korkusuyla
Çok Fena Yaw Güneşe Çıkmadık Agzımıza Sıçtık Bende Bayılma Hissi Kalp Çarpıntısı B12 De Var