WBC Nedir?

WBC genellikle kan tahlili sonuçlarında görebileceğiniz İngilizce, “White Blood Cells” yani “Beyaz Kan Hücresi”nin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Tahlil raporunda “Beyaz Hücre Sayımı”, “Akyuvar Sayımı” veya “Lökosit Sayımı” olarak da geçebilir.

WBC sayımı genellikle tam kan sayımının bir parçası olarak yapılır.

WBC testi başta enfeksiyon olmak üzere alerjiden lösemiye kadar pek çok hastalığın belirlenebilmesi için kullanılan bir kan testidir. Kas ağrıları, baş ağrısı, ateş, titreme ve diğer bazı belirtiler nedeniyle gittiğiniz doktorunuz enfeksiyon ihtimaline karşı WBC sayımı isteyebilir.

Normal WBC Değerleri

Yetişkinlerde normal kabul edilen WBC değeri aralığı mikrolitre (mcL) başına 4500-11000 beyaz kan hücresidir. Sayım sonuçları kan tahlili raporunda milimetre küp olarak 4,50-11,00 K/mm3 şeklinde yer alabilir.

Mikrolitre başına 4000’den az beyaz kan hücresi WBC düşüklüğüne, mikrolitre başına 11000’den fazla beyaz kan hücresi WBC fazlalığına işaret eder. Ancak bazı kaynaklarda normal WBC değerleri mikrolitre başına 3500-10500 beyaz kan hücresi olarak verildiği için test sonuçları mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Doktorunuz tahlil raporundaki WBC değerlerini tam kan sayımında yer alan kırmızı kan hücresi, hemoglobin, hematokrit ve trombosit değerleriyle karşılaştırarak sizin için normal WBC değerinin ne olduğunu değerlendirecektir.

15 yaş altı çocuklar ve bebekler için normal WBC değerleri ise şu şekildedir;

Prematüre: 9,00-30,00 K/mm3
0-1 ay: 9,40-34,00 K/mm3
2-12 ay: 5,00-19,50 K/mm3
1-3 yaş: 6,00-17,50 K/mm3
4-5 yaş: 5,50-15,50 K/mm3
6-15 yaş: 4,50-13,50 K/mm3


WBC Değeri Neden Önemli?

Diğer adı lökosit olan beyaz kan hücreleri (WBC) bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu hücreler vücudun bakteri, virüs ve mikroplarla savaşmasında rol oynar. Nötrofil, lenfosit, eozinofil, monosit ve bazofil olarak 5 ana türü bulunan beyaz kan hücreleri kemik iliğinde üretilir ve kanla birlikte tüm vücuda yayılır.

Farklı beyaz kan hücrelerinin bağışıklık için farklı görevleri bulunur ve bunlar kısaca şöyledir;

Monositler: Diğer beyaz kan hücrelerinden daha uzun ömürlü olan monositler bakterilerin ortadan kaldırılmasında kullanılır. Normal monosit değeri %2-%8 aralığıdır.

Lenfositler: Bakteri, virüs ve diğer potansiyel zararlı istilacılara karşı vücut direncini artırmak için antikor üretirler. Normal lenfösit değeri aralığı %20-%40’tır.

Nötrofiller: Nötrofiller bakterileri öldürerek sindirir. Sayısı olarak diğer beyaz kan hücrelerinden daha fazladırlar ve vücudun enfeksiyona karşı savaşında ilk olarak nötrofiller kullanılır. Normal nötrofil değeri %40-%60 aralığıdır.

Bazofiller: Bu hücrelerin görevi kanda enfeksiyon görüldüğünde bağışıklık sistemine haber vermektir. Örneğin alerjik bir reaksiyon sırasında histamin salgılanmasını sağlayarak bağışıklık sistemini vücutta istenmeyen bir madde olduğu konusunda uyarır. Normal bazofil değeri %0.5 ile %1 arasıdır.

Eozinofiller: Eozinofil hücrelerinin ana görevi parazitleri öldürmek ve alerjiye bağlı olarak gelişen iltihabı önlemektir. Kanser hücrelerinin yok edilmesinde de kullanılırlar. Normal eozinofil değeri %1-%4 arasındadır.

WBC Düşüklüğü Nedenleri

WBC düşüklüğü kanda normalden daha az beyaz kan hücresi olması anlamına gelir ve bu durum “lökopeni” olarak adlandırılır.

Düşük WBC değerinin başlıca nedenleri şu şekildedir;

  • Kemik iliği yetersizliği (örneğin enfeksiyon veya tümör nedeniyle)
  • Kanser ilaçları veya diğer bazı ilaçların kullanımı
  • Lupus gibi bazı bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Karaciğer veya dalak hastalıkları
  • Kanser için radyasyon tedavisi
  • Bazı viral hastalıklar
  • Kemik iliğini etkileyen kanser türleri
  • Çok ciddi bakteriyel enfeksiyonlar

WBC Yüksekliği Nedenleri

Kanda normal değerlerden daha fazla beyaz kan hücresi olmasına “lökositoz” adı verilir.

Yüksek WBC değerinin başlıca nedenleri şu şekildedir;

  • Anemi
  • Sigara
  • Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar
  • İltihaplı hastalıklar (romatoid artrit veya alerji gibi)
  • Lösemi
  • Şiddetli zihinsel veya fiziksel stres
  • Doku hasarı (örneğin, yanıklar)

WBC Değerini Etkileyen İlaçlar

Aşağıdaki bazı ilaçlar WBC değerinin düşük çıkmasına yol açabilir.

  • Antibiyotikler
  • Antikonvülsanlar
  • Anti-tiroid ilaçları
  • Kaptopril
  • Kemoterapi ilaçları
  • Klorpromazin
  • Klozapin
  • Diüretikler
  • Histamin-2 blokerleri
  • Sulfonamidler
  • Kinidin
  • Terbinafin
  • Yiclopidin

Aşağıdaki bazı ilaçlar tahlil sonuçlarında WBC değerinin yüksek çıkmasına neden olabilir.

  • Albuterol gibi beta-adrenerjik agonistler
  • Kortikosteroidler
  • Epinefrin
  • Granülosit
  • Heparin
  • Lityum
Kaynaklar


, , ,

WBC Nedir? İçin 62 Yorum Yapılmış

  1. Yaşar 23/12/2014 #

    Selam, yurt dışındayım WBC 26.78 çıktı acaba sonuç kötü diğerleri normal cevap verirseniz sevinirim.

    • op.dr.ahmet nabi kızmaz 12/05/2015 #

      Yüksek lökosit görülünce ilk akla gelen vücudun bir yerinde mikrobik bir hasar bununla ilgili bir şikayet ve bulgu yoksa o zaman kan hastalıklarını araştırırız. Bazen laboratuvar hataları olabilir ama her ihtimale karşı hemen bir uzmana git.

  2. mehmet 28/12/2014 #

    Hocam benim WBC 0,15 bu normal mi.

    • melisa 11/01/2015 #

      Ben bir laborant olarak bunun düşük bir değer olduğunu söyleyebilirim doktora başvurmanızı tavsiye ederim.

      • selin 20/01/2015 #

        Benim wbc değerim 2.58 ve mono değerim 24.9 idrar tahlilimde enfeksiyon çıktığı için ilaç kullanıyorum. Bununla bir ilgisi var mı değerlerim çok mu anormal.

  3. Yasemin 16/02/2015 #

    Annemin wbc değeri 74.8 ilaç tedavisi gerekli mi yada neler yapılmalı normal mi?

    • Hülya 11/03/2016 #

      4 ile 10 arası normalmiş. Çok yüksek görünüyor doktora gitmişsinizdir inşallah.

  4. umit 21/02/2015 #

    Merhaba benim WBC 14.2 çıktı doktor iltihaplanma var dedi boğazıma baktı hafif kızarıklık var dedi sonuçlar ise negatif çıktı.

  5. meryem 19/05/2015 #

    Merhaba benim wbc 16,92 bir kaç gün önce vücuttaki kan fazla olduğu için bir ünite kan verdim bugün böbrek ağrısı ile acile gittim wbc 16,22 çıktı ne yapmalıyım.

  6. mevlüt 01/06/2015 #

    Merhaba benim lökosit 16,33 çıktı.1000 miligram antibiyotik kullanıyorum. Korkum var biraz değerim çok mu yüksek endişeleniyorum aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

  7. Eda 01/06/2015 #

    Hocam ben 27 haftalık hamileyim 1 aydır wbc, 18 bazen 20 bin oluyor bazen düşüyor bazen yükseliyor. Hastaneye gittim vücudum hiçbir yerinde enfeksiyon çıkmadı. Ne kanımda ne idrarımda. Her zaman idrar tahlili yaptırırdım temiz çıkardı bu seferde idrar kültürü yaptılar oda temiz çıktı. Doktorda bazen sebebini bilemediğimiz yükselmeler oluyor. Bol su iç ve dinlen dedi.

  8. Burak 23/06/2015 #

    Merhaba. Benim kan tahlilimde, bazofil % değerimde min 0.4 ve max 1.2 yazıyor. Benim ki 1.3 çıktı. Bir sorun olabilir mi? Yoksa önemli bir şey değil mi?

    • admin 29/06/2015 #

      Tahlil sonuçlarınızı ancak doktorunuz değerlendirebilir.

  9. betül 24/06/2015 #

    Merhabalar ben betül wbc sonucum 8.9 sizce normal mi cevabınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

  10. nuran 29/06/2015 #

    Benim kızım on sene önce karaciğer nakli oldu program kullanıyor ama bu gün wcb si 3,1 çıktı kullandığı ilaçtan olabilir mi?

    • admin 02/07/2015 #

      Nuran Hanım kızınızın doktoruna danışmalısınız, muayenesiz bir şey söylemek söz konusu değil.

  11. belgin 10/07/2015 #

    Merhaba kan testinde WBC 15.22 çıktı yaşım 25, doktorum antibiyotik tedavisi verdi sadece, ama değer çok mu yüksek başka bir rahatsızlığa yol açar mı? Teşekkürler.

  12. Maria 01/08/2015 #

    Merhaba 2 gün önce karın ağrısı kusma ve yüksek ateş sebebiyle acile gittim. Apandist olabileceğini ancak tedavi edemeyeceklerini belirterek başka bir hastaneye yönelttiler, kan ve idrar testi yaptılar artı olarak röntgen çektiler sonuç olarak net bir şey söylemediler. Kanda iltihap var bol su iç serin yerlerde kalmaya çalış ve gözlemle denildi. WBC 13,9 LYM 0,6 bu değerler neyi ifade ediyor ve başka bir doktora gitmemi tavsiye eder misiniz?

  13. Mehmet imre 04/08/2015 #

    Hocam 2 yaşında kızımın wbc si 4,3 çıktı özel hastane doktoru fakülteye de götürmek isterseniz götürün dedi. Ne yapalım aile sağlık ocağında da aynı oranlarda çıkıyor. Araştırma hastanesine de götürmek istemiyorum çocuğu oyuncak etmelerinden endişeleniyorum saygılarımla.

  14. serap 10/08/2015 #

    Wbc değerim 1811 çıktı çok mu yüksek sizce durum ne olabilir.

  15. Tokus 27/08/2015 #

    Wbc 6.50 çıktı sonucum sizce iyi mi kötü mü?

    • admin 27/08/2015 #

      Sayın Tokus sonucunuz makalede belirtilen normal değer aralığında gözüküyor ancak bu tahlili sizden hangi uzman istediyse değerlendirmeyi o yapmalıdır.

  16. Tuğba 28/08/2015 #

    Bende anemi var ama WBC değeri normal çıkıyor hepatit b hastastyım kansızlık yine de var mıdır ?

    • Ömer sevgili 04/09/2016 #

      Tuba hanım bende aynı hastayimbunun sonu kötümü

  17. Aylin 17/09/2015 #

    Benim WBC biraz düşük çıktı 1 ay sonra tekrar gel bakalım dediler acaba kötü bir şey var mıdır?

  18. Meryem ışık 17/09/2015 #

    Merhaba benim wbc değeri yüksek 13 700 ne yapabilirim Dr um sıvı alınacak diyor ve ben sıvı sonrasından korkuyorum cvp yazabilirseniz ne yapabilirim teşekkür.

  19. sevda 18/09/2015 #

    Benim WBC değerim 13.4 çıktı sizce normal mi? yüksekse ne yapmalıyım?

  20. esin 21/09/2015 #

    Benim yaşım 43 wbc değeri 14.9 çıktı normal mi?

  21. Sedat 01/10/2015 #

    Merhaba 15 günlük oğlum var topuk kanı aldılar bugün ve wbc 10.40 çıktı sizce normal mi tehlikeli bir şey var mıdır normal olması gereken değer bu 4.6-10.2

  22. Nigar aksoy 11/10/2015 #

    Ben ilaç kullandım 5 ay 6. ayım için doktora ilaç almaya gittim kan testinde 27,3 çıktı lökosit miktarı 15 günde bir kontrol dedi doktor başka da bir şey demedi endişelenmeli miyim? Benden kaynaklı bir şey mi bu? Örneğin et çok yemem vs.

  23. Sevcan 10/11/2015 #

    Merhabalar.. 4 yaşında bir kızım var doğduğunda WBC 14.3 çıkmıştı alnında küçük kırmızı çil benzeri lekeler vardı o zaman 8 tane iğne vermişti doktorumuz ve iğnelerden sonra normal seviyeye inmişti değerleri. 3 hafta kadar önce bir boğaz enfeksiyonu geçirdi ve doktor C*****l şurup verdi ilk defa kullandık bu şurubu fakat kızımın ellerinde ve çok az miktarda yüzünde aynı doğduğu zamandaki gibi kırmızı lekeler çıktı. Şurubu 2 hafta kadar önce bıraktık ve şu an el ve ayakla parmaklarında soyulmalar oluyor. Okul için idrar ve gaita tahlili yaptırmıştık ve tahlillerde nadir lökosit hücresi bulundu tarzında bir yazı hatırlıyorum. Acaba şuruba karşı bir alerjik durum mu söz konusu oldu? Bu ciddi bir durum mu? Dermatoloğa mı çocuk doktoruna mı göstermeliyiz? Şimdiden teşekkürler.

    • admin 11/11/2015 #

      Sevcan Hanım ilk önce çocuk doktoruna gitmeniz daha iyi olur.

  24. Ayse 26/11/2015 #

    Merhaba ben şiddetli karın ağrısı ile doktora gittim wbc 19.7 çıktı bu normal mi?

  25. fatmanur 11/12/2015 #

    WBcC 5.2 çıktı 33 yaşındayım.

  26. Gül Y. 27/12/2015 #

    Merhaba. 14 haftalık hamileyken aşırı bitkinlik dudak kuruması ve halsizlikten başka şikâyetim yokken bir gece yarısı ansızın nefes alamama ve boğulma hissi ile hastaneye kal dirildim, kan alındı ve lökosit değerinin 21 bin olduğu anlaşıldı 1 saat sonra yine kan alinde ve lökosit değeri 29 bin olmuştu hastanede 4 gün gözetim altında kaldım 4. gün kan tahlilimde değer 11 bine düşünce taburcu edildim hiçbir tanı konulamadı. Ciğer röntgeni Kalp EKG Ultrason temiz çıktı, 1 hafta sonra kan aldırdım. Lökosit yine 17 bin olmuştu doktorum antibiyotik verdi 1 hafta içinde düşmesi lazım yine kan aldır dedi. 1 hafta antibiyotik kullanmama rağmen lökosit 19 bin 600 oldu. Doktorum su an için ne yapacağını bilemiyor bekleyelim 2 hafta sonra tekrar kan aldır dedi. Çok endişeliyim :((

  27. Dilara 15/01/2016 #

    8 aylık oğlum wbc 12.79 çıktı normal mi?

  28. Meryem 15/03/2016 #

    Merhaba son bir iki yıldır hemogramda en fazla wbc 4 çıktı. Ben de bir sağlıkçıyım ama insan kendinde olunca korkuyor ve özellikle sağlıkçı olunca ihmal ediyoruz bazı şeyleri. Sayfa yöneticisinin dediği gibi 10’un üstünde olması lösemi olduğunuzu göstermez, wbc savunma hücresi olduğu için enfeksiyon durumunda artacaktır. Dr lar buna göre değerlendirir.

    • Elif 20/04/2016 #

      Benim wnc 3.58 gribim normal midir bu değer?

  29. çınar 11/04/2016 #

    Benim kan değerlerim çok düşük HGB:7.93 WBC 4.35 ne yapmam gerekiyor?

  30. Mehmet 24/09/2016 #

    WBC değerim 128. 14 gündür antibiyotik tedavisi görüyorum. Akciğerlerimde enfeksiyon var dediler. Sizce ne yapmalıyım. Birde et ve süt ürünleri çok tuketiyorum bunun etkisi olabilir mi.

  31. esmer 08/10/2016 #

    Merhaba oglum 3 yasinda gecen gun ishal için acile gittik kan tahlili alindi dr wbc ile lym yi isaretlemis wbc 7.13 lym 1.9 normal mi sizce acil cevap lütfen

  32. Fadime 11/10/2016 #

    Hocam yeyenim 6 buçuk yaşında vcb si 3.68 çıktı hastaneye götürdü sonuçlar çıkmadı daha acaba cokmu kötü cvp verirseniz sevinirim teşekkürler hocam

  33. seda 12/10/2016 #

    Merhaba benim wbc H 13,56 birim 10 ‘3/ul referans degeri 3,98- 11,3 haftaya bu testi istiyor doktor sizce sonuc nedir ?

  34. Şerife 18/10/2016 #

    Merhaba 20 yaşındayım wbc değerim 69.080 bcr/abl genetik kan testi sonucum %82.103 sizce bunun anlamı nedir?

  35. Humeyra 27/10/2016 #

    Bebegım 3 bucuk aylık wbc sı 11.7 normalmı

  36. Senem 04/11/2016 #

    Merhabalar ben bi kaç gündür sürekli hastanedeyim kanda enfeksiyon görüldü ve acildeki doktorum enfeksiyonun fazla yüksek dedi antibiyotiğe başlattı fakat geçmezse yatarak tedaviye başlamamız gerekiyor dendi geçmezse genel cerraha gitmen gerekiyor pelvik ağrında var dendi . ama bana ne tür bir enfeksiyon olduğu söylenmedi . Wbs 13.9 mono 1 neut 10.3 ne yapmam gerekiyor

  37. emrah 07/11/2016 #

    benim değerinde 4.49 çıktı normalmi

  38. ürkiye 25/12/2016 #

    54 yaşında parkinson hastasıyım. Yakın zamanda da zehirli guatr çıktı VBC tahlillerde 3.6 çıktı normal mi?

  39. Çağla 10/01/2017 #

    Hocam merhaba 9 aylık bir oğlum var kızamık aşısı oldu 1 gün sonra yüksek ateş başladı 3 gün bekledik ateş düşmedi bizde doktor a başvurduk kan diğerlerine bakıldı WBC si 20.33 çıktı kanda enfeksiyon var dedi doktor ilaç verdi şuan ateşi düştü hatta soğuk terlemeleri oluyor 35.5 larda ateşi acaba kanında başka bir problem olabilir mi ateşinin 36 dan düşük olması normal mı

  40. Cevdet 14/01/2017 #

    Mrb benim annem şuan 1 aydır beyaz kan düşuklugunde dolayi hastahanede sayım oldukça düşük 5e 10 kadar düştü beyaz kan takviye edilince 80 90 sana ciksada yine düşüyor suan ağzında burnunda mantar enfeksiyonu çıktı onun tedavi edilip sonra wbc tedavisi gerekiyor axaba iyi olurmu cevap verirmisinz lütfen

  41. Muharrem 24/01/2017 #

    Slm benim ilk cocugumda wbc cikti 6 aylika ogrendik tedavisi yapildi suanda iyi durumda esim hamile 2. Cocuktada olma ihtimali var dediler acaba olabilirki boyle birsey

  42. melike 01/02/2017 #

    merhaba,WBC değerim 15,16 çıktı riskli bir sınırdamıyım.nedeni nedir ve ne yapmam gerekir bilgi verirseniz sevinirim.teşekkürler

  43. eylem 15/02/2017 #

    Merhaba benim wbc 3.2 çıktı sizce kotumu

  44. Mahsun 27/02/2017 #

    Hocam benim WBC 11,40

  45. Fatoş 27/02/2017 #

    Merhaba. WBC 20.4

  46. Fatoş 27/02/2017 #

    Merhaba benim
    wbc 20.2
    Mon#1.63
    Neu% 82.3
    Neu# 16.8

    Yorumlar mısınız?

  47. Meral 13/06/2017 #

    Hocam eşim zatürre geçirdi hastanede 8gün yattı şuan istirahette evde doktorumuz dün ilacını kesti 14 adet antibiyotik kullandı WBC KAN 14.32 MONO O.9 PLT 484 PCT 435 Sizce nasıl durumu sigarayı 25 gün oldu içmiyor buarada sabahlarıda aç karnına şeker hapı kullanıyor 2ay oldu bize tedavisi ile hastalığı ile yorum bilgi verirseniz çok mutlu oluruz Teşekkürler

    • Gfb1907 20/07/2017 #

      Bir hematoloji bölümüne gidin aynı sorunlar bendede var bütün testler yapıldı iyi çıkıyor şimdi genetik test yapıldı sonucun çıkmasını bekliyorum

  48. Nurten fiş 19/07/2017 #

    WBC 3 çıktı bağışıklık sistemin cokmus sorun takıldı onemlimi

  49. Gazel Aktaş 22/07/2017 #

    Hocam iyi günler
    7 aylık hamileyim ve WBC değerim 128 doktor çok yüksek olduğunu söyledi.Bu sonucun sebebi ne olabilir? Bir tavsiyeniz ve kullanmam gereken bir ilaç varmı. Çocuğuma bir zararı olurmu sizce.Tesekkur eder iyi günler dilerim.

    • Furkan 06/08/2017 #

      Sayın Gazel hanım bu değer kritik değerler aralığındadır acil ilaç tedavisi gerektirebilen bir durumdur çocuğunuza zarar verme olasılığı bulunmaktadır doktorunuz ile iletişimde kalınız.

  50. Elif 13/08/2017 #

    Merhaba. 24 yasindayim.wbc değerim 16.2 cikti normal mi

Bir Cevap Yazın


Not: İmla kurallarına uymayan, kısaltmalar içeren, büyük harflerle yazılan ve daha önceden yapılmış yorumlarla aynı veya benzer içerikli yorumlar onaylanmamaktadır. Sitemiz sağlık danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Sağlık sorunlarınız ile ilgili en doğru bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz.