Ferritin Düşüklüğü ve Normal Ferritin Değerleri

Ferritin vücudumuzda demir depolayan ana proteindir. Kanda bulunan ferritin miktarı vücudumuzda ne kadar demir depolandığını gösterir. Basit bir kan testi kandaki ferritin düzeyini belirlemek için yeterlidir.

Ferritin seviyesinin belirlenebilmesi için genellikle normal kan testi dışında herhangi bir diğer teste ihtiyaç duyulmaz.

Normal ferritin seviyesi erkeklerde 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir.

Ancak normal aralıkta olsa dahi alt rakamlara yakın ferritin düzeyi kişinin vücudunda yeterince demir depolanmadığına yani ferritin eksikliğine işaret edebilir.

Yoğun adet kanaması, demir eksikliği anemisi, sindirim sistemi organlarında görülen uzun dönemli kanamalar (ülser kanaması gibi) ve bağırsaklarda demirin emilimini etkileyen sorunlar nedeniyle ferritin düşüklüğü görülebilir.

Ferritin yüksekliği ise genellikle alkole bağlı karaciğer hastalıkları, kan nakli ve aşırı demir yükü hastalığı olarak bilinen “hemochromatosis”e bağlı olarak gelişir.

Ferritin Testi Nasıl Yapılır?

Kandaki ferritin düzeyi kişinin vücudunda ne kadar demir depolandığı hakkında bilgi vermekle birlikte aslında kan bulunan ferritin miktarı vücut genelinde bulunan ferritin miktarının küçük bir bölümüdür. Geriye kalan ferritin karaciğer, dalak, iskelet kasları ve kemik iliğinde bulunur.

Ferritin testi genellikle demir eksikliği anemisini tespit etmek için yapılan bir kan testidir.

Ayrıca kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak demir fazlalığı veya iltihabın belirlenmesi içinde ferritin testine başvurulabilir.

Test öncesi doktorunuz özel bir durum belirtmedikçe herhangi bir hazırlık yapılması gerekmez. İğneyle bir miktar kan alındıktan sonra kan örneği ferritin değerlerinin ölçülebilmesi için laboratuvara gönderilir.





Ferritin Testi ve Anemi Testi Arasında Ne Fark Var?

Aneminin belirlenmesi için en sık kullanılan test “tam kan sayımı”dır.

Tam kan sayımında kandaki hemoglobin seviyesine bakılır ve hemoglobin miktarı vücudumuzda ne kadar demir olduğu konusunda bilgi verir.

Ancak normal değerlere sahip tam kan sayımı sonuçları aneminin belirlenebilmesi için her zaman güvenilir bir veri değildir çünkü demir eksikliği anemisinin ilk aşamasında kandaki hemoglobin miktarı düşmeden önce vücudumuz ferritin tarafından depolanmış olan demiri kullanır.

Yani demir depoları boşalana kadar hemoglobin seviyesi düşmez ve anemi belirlenemez. İşte bu noktada yapılacak bir ferritin testi ile hemoglobin seviyesi normal değerlerde olsa dahi anemi net olarak tespit edilebilir.

Ferritin Testi Değerlerini Etkileyebilecek Durumlar

  • Aşağıdaki durumlara bağlı olarak yapılan kan testinden elde edile ferritin değerleri normal ferritin değerlerinizden farklı olabilir.
  • Son zamanlarda normalde tükettiğinizden daha fazla kırmızı et tükettiyseniz.
  • Düzenli olarak doğum kontrol hapı ve tiroid ilacı kullanıyorsanız.
  • Test öncesindeki 3 günde MR, Pet Scan, Kemik Taraması gibi radyoaktif tarama yaptırdıysanız.
  • Vücutta iltihaplanmaya neden olan bir hastalığınız varsa.
  • Kadın sporcuysanız ve yoğun antreman programınız nedeniyle adet döngünüz değiştiyse.
  • Son 4 ay içinde kan nakli yaptırdıysanız ferritin testi değerleri geçerliliğini yitirebilir.

Ferritin Düşüklüğü

Ferritin düşüklüğü direkt olarak demir eksikliğiyle bağlantılıdır. Vücudumuzda yeterince demir olmadığında kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin üretimi azalır. Hemoglobinin başlıca görevi tüm dokulara ve organlara kanla birlikte oksijen taşımaktır.

İhtiyaç duyduğu kadar oksijen alamayan organların fonksiyonlarında problemler görülmeye başlar. Ferritin düşüklüğüne bağlı demir eksikliği hafif ve orta düzeyde ise herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Ancak normal olarak kabul edilen değerlerin çok altındaysa nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, cildin solması ve çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Vücudumuz demir eksikliğini gidermek için ferritinin depoladığı demiri kullanmaya başlar ancak sorunun temeli çözülmediği için kullanılan demirin yerine yenisi konulamaz. Depolardaki demir azaldıkça ve demir eksikliği ciddi boyutlara ulaşınca neden olduğu belirtiler şiddetlenmeye başlar.

İleri düzeyde demir eksikliği göğüs ve baş ağrısı, bacak ağrıları hatta kalp yetmezliğine varan hayati sorunlara yol açabilmektedir. Uzun süreli demir eksikliği çocuklarda öğrenme zorluğuna ve diğer bilişsel fonksiyonların zayıflamasına yol açabilir.

Ferritin ve demir eksikliğinin bir diğer belirtisi ise özellikle çocuklarda görülen, kişinin tebeşir, kül ve çamur gibi yenmez şeylere karşı anormal bir iştah duyması olan “pika” adı verilen durumdur. Demir eksikliği için tedavi başladıktan ve ferritin seviyesi normal değerlere geldikten sonra bu durum kendiliğinden ortadan kalkar.




Ferritin Düşüklüğü Nedenleri

Ferritin düşüklüğünün başlıca nedeni kan kaybıdır. Kan kaybı kanamalı yaralanmalar dışında farklı şekillerde gerçekleşebilir. Menopoz öncesi dönemdeki kadınlarda ağır kanamalı geçen regl dönemleri kan kaybıyla birlikte ferritin seviyesinin azalmasına yol açabilir.

Bunun dışında erkek ve kadınlarda kontrol edilemeyen kanamaya ve dolayısıyla ferritin düşüklüğüne yol açan durumlar arasında ilk sıralarda yemek borusu ülseri, mide ve kolon ülserleri, kronik enfeksiyonlar, gastrointestinal kanamalar, enflamatuar bağırsak hastalıkları gelmektedir.

Ferritin eksikliğine yol açan bir diğer durum ise vücudun gıdalar yoluyla alınan demiri yeterince iyi işleyememesidir. Yani siz gıdalar yoluyla ihtiyacınız olan demiri alsanız dahi demir sindirim sistemi tarafından iyi emilemediği için ferritin eksikliği görülebilir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verdiği bilgiye göre dünya nüfusunun %80’i demir bakımından yetersiz besleniyor ve milyarlarca insan ihtiyaç duyduğu kadar demir minerali alamıyor.

Herhangi bir sağlık sorununuz olmamasına rağmen ferritin düşüklüğü yaşıyorsanız bu büyük ihtimalle demir bakımından yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişen bir durumdur. Bu gibi durumlarda kırmızı et, balık, tavuk eti, yeşil yapraklı sebzeler, sakatat, zenginleştirilmiş tahıl başta olmak üzere demir bakımından zengin gıdaları daha sık tüketerek ferritin eksikliğine karşı korunabilirsiniz.

Tedavisi

Ferritin düşüklüğü için izlenecek tedavi yöntemi ferritin seviyesinin neden kadar düşük olduğuna göre değişebilir.

Alt değere yakın seviyeler için doktorunuz demir bakımından zengin gıdalarla beslenmenizi önerebilir.

Eğer sadece beslenmenin düzenlenmesi ile kısa sürede sonuç alamayacağını düşünürse demir takviyesi kullanmanızı tavsiye edebilir. Takviyenin dozajı ve ne kadar süreyle kullanılması gerektiğini öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Ferritin seviyesi çok düşükse hem demir bakımından zengin bir beslenme programı hem de demir takviyesi bir arada kullanılabilir.

Ferritin eksikliği yaşayan çocuklarda demir takviyesi dozajı için mutlaka doktora danışılmalıdır çünkü fazla demir alımı çocuklarda zehirlenmeye yol açabilir.

Kaynaklar


, , ,

Ferritin Düşüklüğü ve Normal Ferritin Değerleri İçin 66 Yorum Yapılmış

  1. salim küçükuygun 22/01/2015 #

    Benim kan değerlerim yüksek 16.1 demir de yüksek yalnız ferritin 35 düşük bunun sebebi ne olabilir.

    • adnan 22/04/2015 #

      Ferittin düşük değil 22 ile 270 arası normal değer zaten.

      • asl 02/06/2015 #

        Benim ferrittin 3.85 🙁 çok fazla düşük 🙁

        • Merve 04/05/2016 #

          Beterin beteri var benim 2.6.

  2. necla 05/03/2015 #

    Kan değerim 9.1 çok düşük ne yapmam gerek bir sorun olur mu?

    • ayse 30/04/2015 #

      Benimde 10.43 tü 6 ay önce. Doktor ilaç verdi 6 aydır kullanıyordum her sabah aç karnınla. Bugün gittim 52.83 olmuş çok şükür. Düzenli ilaç kullanmak gerek ve biraz uzun süre.

      • burcu 26/10/2015 #

        Hangi değeriniz 10.43’dü? Kan değeriniz mi? Ferrittin mi? Düzenli şekilde kullandığınız ilaç herhangi bir kilo artışına sebep oldu mu? Teşekkür ederim.

    • ayse 30/04/2015 #

      Kan değerlerinin çok düşük olması kalp yetmezliğine kadar ağır sonuçlar doğuruyor. Sakın ihmal etme kan yapıcı şeyler tüket. Demir içerikli beslendiğin zaman anında süt ve süt ürünleri tüketme. Demir yönünden beslendiğinde c vitaminiyle beraber tüket. Umarım en kısa zamanda değerlerin yükselir.

  3. alperen 13/03/2015 #

    Merhabalar, benim ferritin homonum 2.3 ng/mL ve serum demirim 19 ug/dl referans aralığının baya bir altında görünüyor. Çok ciddi bir şey mi?

    • murt 01/09/2015 #

      Öncelikle bir dahiliye uzmanına git ve durumu anlat. O da sana endoskopi kolonoskopi yaptıracak bu sırada çölyak için kan testi yaptır. Bence senin kan seviyenin düşüklüğü hormonal bir bozukluk ama dahiliye uzmanına git.

    • Hatice 30/11/2015 #

      Benim kanim 10 ferritin 4 ben sıkıntılıyım arkadaş. Düzelemedim gitti gücüm kalmadı halsiz yaşıyorum işte.

      • ethem 11/07/2016 #

        slm kan degeri dediğiniz hangisi tahlil sonuç kağıdında?

  4. elif 21/04/2015 #

    Benimde hemogram HGB/8.8 HCT/28.3 her zamanki gibi düşük. Ferritin de /7 acaba çok mu büyük bir sıkıntı.

    • Sevtem 25/11/2015 #

      Slm, Elifcim çok düşük doktoruna başvur ileride daha büyük sorunlar açabilir.

  5. adnan Tekin 22/04/2015 #

    Vücudunda depolanan demir oranı düşük ve kan değerinde çok düşük kırmızı et yumurta balık vs tüket.

  6. ebru 28/04/2015 #

    Feritinim 1 çıktı, demirde 40 hemoglobin 10 doktor tedaviye başladı ama bu kadar neden düşer acaba. Önemli bir şey yoktur.

  7. ayse 15/05/2015 #

    Benimde hgb 11 ferritin ise 2.8 çıktı. Gyno ferro sanol kullanıyorum emilimini artırmak için zinco c aldım ama başlamadım. Dr vermedi ama ben daha iyi olacağını düşünüyorum. İkisini ayni anda mı içmeliyim acaba bilemedim?

    • Birce Erkiş 18/05/2015 #

      Bence bir doktorunuza sorun belki olumsuz etkileşim falan yapar Allah korusun.

    • Ebru 29/07/2015 #

      Sayın Ayşe hanım, Demir ilacı ile aynı anda çinkonun alınmaması gerekir diye bir yazı okumuştum. İsterseniz bir araştırın yada bir doktora danışın. Sadece demir ilacını portakal suyu ile içerseniz emilimi daha etkili oluyor. Portakal suyunu da fazla bekletmeden içmelisiniz. Çünkü içerisindeki C vitamini etkili olmuyor. Sevgiler.

  8. beste 28/05/2015 #

    2 ay önce 9 olan ferritin şurupla 72 ye çıktı. Gece yatmadan portakal suyu sıkıp içine karıştırıp içtim, herkese acil şifalar.

  9. yunusbasyigit 28/05/2015 #

    Helikobakterpilori ferritin düşüklüğüne sebep olur mu? Demir ve hemoglobin seviyelerim normal. Ancak ferritin 20 çıktı. 4-5 ay önce yine ferritin düşüklüğü nedeniyle endoskopi ve kolonoskopi yaptırdım. Helikobakterpilori çıktı. Acaba ferritin düşüklüğünün sebebi bu olabilir mi?

    • aytekin 29/07/2016 #

      valla ayni dert bendede var helikobakteri var demir eksikligi var

  10. Alev 01/06/2015 #

    Benim kan değerlerim alt sınıra yakın aralıkta. Demir 112 olmasına rağmen ferritin neden 4.6 çıktı anlamadım. Demir normalken ferritin eksikliği neden olur.

    • çınar 17/05/2016 #

      ferritin depo demir, demir de kandaki serumda var olan demir.

  11. Doğan 01/06/2015 #

    Yazıyı okumadan sorular sormuşsunuz saçma sapan! Sorularınızın hepsi yazıda mevcut! Az üşenmeyin de bari okuyun.

  12. Yeşim 18/06/2015 #

    Kızım 15 yaşında demir 52 Ferritin 10.0 Vitamin 222 değerleri.15 yaşında olmasına rağmen iştahsız ve çok uyuyor. Kilosu 36. Ferritini yükseltmek için ne önerirsiniz. İyi günler.

    • admin 29/06/2015 #

      Bu bilgiyi ancak kızınızın doktorundan alabilirsiniz.

    • çınar 17/05/2016 #

      Yeşil sebze ve limon öneririm, kırmızı et ve tam buğdaydan oluşan besinler birlikte alınmalı.

  13. kardelen 10/09/2015 #

    Merhaba benim ferritin 3.3 çıktı çok mu düşük?

  14. didem 15/09/2015 #

    Benim demir değerim normal ama ferritinim çok düşük demiri depo edemiyorum anladığım kadarıyla peki ne yapmalıyım bu durumda?

  15. zuhal 20/09/2015 #

    slm benim de demir 27 ferritin 6.3 dahiliye uzmanına görünmedim sonuçlarımı aldım da çok çabuk yoruluyorum her gün başım ağrıyor bacaklarım ağrıyor ne yapmalıyım?

  16. Ecca 27/09/2015 #

    Merhaba benim demirim 23 ferrtinim 4.7 çıkmıştı. 6 ay günde 2 defa f****m forte aldım 24 e yükselmiş doktor kes kullanmayı dedi.3 ay sonra şikâyetlerim tekrar başladı. Test yaptırdım 8 çıktı doktor ilaca gerek yok dedi gönderdi. 3 ay sonra tekrar gittim yine 8 çıktı yine gönderdi sağ olsun. aşırı halsizlik sersemlik bas dönmesi ekstrasistol vs.vs. ne ararsan var. Toprak kokusu alınca ağzım sulanıyor resmen ardından bir bulantı geliyor. Spiral kullanıyorum 6 yıldır 3 senedir var bu şikâyetlerim. Ne yapmam gerekiyor anlamadım gitti. !!!

  17. selma 29/09/2015 #

    Ferittin 5.50 eskisi de 4.40 ne yapmam gereklidir?

  18. defne 03/10/2015 #

    Ben kıştan beri demir ilacı kullanıyorum ama ferritin değerin gitgide düşüyor. Önce 6.8 idi sonra 5.4 oldu. Biraz endişeliyim. Umarım sıkıntı çıkmaz.

    • songul 10/10/2015 #

      Benim demir 16 ferritin 4.6 . Dr hap verdi günde 2 tane yemeklerden en az 1 saat önce alıyorum aldıktan sonra mandalina ya da portakal tüketiyorum. Harnup pekmezi 1 tatlı kaşığı. Üzüm pekmezi de iyi geliyor. Bunları içtikten sonrada aynı C vitamini alırsanız daha etkili oluyor. Hepimize geçmiş olsun ALLAH ACİL ŞİFALAR versin bütün hastalara İNŞALLAH.

      • burcu 26/10/2015 #

        Benimde demir:16 Ferrittin: 4.87 cuma günü hemotoloji uzmanına gidicem. Sizin doktorunuz ne ilacını önerdi size acaba?

  19. ELİF 27/11/2015 #

    Saç dökülmesi şikayetiyle doktora gittim. ‘ferritin’ 8,2 çıktı. verdiği ilaçları kullandım fayda etmedi fikri olan varsa yardımcı olur musunuz????

  20. Yusuf sarpkaya 11/12/2015 #

    Hgb.13.1 ferritin 13.15 ilaç gerekli mi?

    • handan 17/02/2016 #

      Kırmızı et, tavuk eti, balık eti ve yeşil yapraklı sebzeler yiyiniz ve 2 ay sonra kontrol ettiriniz, düzelme olmazsa demir preparatları doktorunuz tarafından verilecektir. Yaşınız ileriyse bir Gaitada Gizli Kan testi yaptırmakta yarar var. Çünkü demir eksikliğine sebep olan şeyi bulmak gerekir.

  21. feyza güneş 24/12/2015 #

    Ferritin sonucum 6.6. İleri derecede demir eksikliği mi sizce durum? ilaçlarım ağır gibi.

  22. Sevda 04/03/2016 #

    Benim kanım 7.5 çıktı. Hafta da 3 kez kırmızı et tüketiyorum her sabah keçi boynuzu pekmezi yiyorum. Ve kan iğnesi alıyorum tam düzeldi derken adet kanamam oluyordu aşırı ve verdiğim bunca emek boşa gidiyordu. Şimdi doktor kist var kistin kanıyor onu küçültmek için ayrı ilaç ayrıyetten tekrar kan iğnesine başlattı. Çok zor arkadaşlar öldürmüyor ama süründürüyor adeta. Kafamı kaldıramıyorum.

  23. FİLİZ 08/03/2016 #

    Mrhb benim 17 yaşında kızımın ferritin değeri 9,89 ne yapmam gerekir?

  24. Dilek 24/03/2016 #

    Merhaba benim ferritinin 6.3 sizce düşük mü ne yapmam gerekiyor?

  25. şule 24/03/2016 #

    Merhaba benim ferritin değerimde 11 çıktı doktor ferro sanola başladı kalp çarpıntım var. Ispanak ve maydanoz tere kürü faydası olur mu?

  26. yasemin 29/03/2016 #

    Havuç ve pancar suyu karışımı iyi geliyor.

  27. Muhammed 09/04/2016 #

    Ferritin ‘4.29’
    HGB’ 10.3′ sizce ciddi bir sorun varmı..

  28. Seval 16/04/2016 #

    Feritinim 1,8 çıktı. Doktor o kadar şaşırdı ki defalarca, buraya kendiniz ve yürüyerek mi geldiniz diye sordu. Ve test tekrarlandı. Netice aynı. Yaptığı yorum ” tıp kitaplarında öğrendiklerimiz bir yana anlıyorum ki, bir değer yaşam sınırlarının altında dahi gözükse, bünye ona uyum sağlamış ve adapte olmuş ise, yaşamını sürdürebiliyor…”

  29. yessa. 29/04/2016 #

    Geçen yıl kan değerlerimi ölçtürmek için doktora gitmiştim, anemi bende hep vardı ama demir eksikliğinin bu kadar fazla olduğunu bilmiyordum. 7 ydi, daha sonra bir hafta boyunca damardan demir takviyesi aldım 23 oldu sonra da tekrar gitmedim.

    Dün tekrar ölçtürdüm 2 çıktı, doktor sen nasıl ayakta duruyosun falan diye takıldı. bakalım yine bi damardan tedavi alcam sanırım ama bi sorum olacak bu demir düzeyini ilaç tedavisi dışında nasıl yüksek tutabilirim? yani beslenme düzenimi tam oturtamayan biriyim sizce hangi yöntemlerle belli bir düzen sağlayabilirim siz nasıl yapıyorsunuz unutmadan falan? bir de en çok faydasını gördüğün besinler neler, hani etkisini belirgin şekilde hissettim daha dinç hale getirdi dediğiniz?

  30. Berivan 06/05/2016 #

    Ferritin 8.0 vitamin d 8.8 iyi mi acaba bu?

  31. Beyza 31/05/2016 #

    Merhaba benim ferritinim 7.1 doktorum hematolojiye git dedi düşük mü gerçekten??

  32. Rabia 03/06/2016 #

    Merhabalar, demir serum: 31
    Ferritin: 6.4
    Doktor normal dedi ama referans değerlerinin altında görünüyo başka bir doktora daha görünmeli miyim ?

  33. Ilayda 07/06/2016 #

    Halinize şükredin ferritinim 2.01.

  34. Yakup 16/06/2016 #

    Ferritin eksikliğinin sebebini burada aramamalısınız sadece faydalı olacak besin ve gıdaları araştırınız internetten iyi bir dahiliye doktoru ile görüşün bu konuda gerekirse başka doktora görünün sebebi kişiden kişiye değişecektir hastalığın bu sebeple başkalarının tavsiyelerine göre tedavi uygulamayın sakın. Herkese Allah cc acil şifalar versin.

  35. Aynur 24/06/2016 #

    Bayanlarda 12 le 150 erkeklerde 12 le 300 arası normal değerler ferritin oysa benim 6 çıkıyor.

  36. Çiğdem 24/06/2016 #

    Merhaba benim Demir 11 Ferritin 2.6 çıktı diğer kan sayımlarımda düşük çıktı sağlık ocağında yaptırdım ama içim rahat etmedi bu düşüklüğün nedeni ne olabilir?

  37. Büşra 30/06/2016 #

    Merhabalar
    21 yaşındayım, ferritin değerim 1.9 hgb 8.2 çıktı doktorum günde 1 ferro sanol önerdi sizce bu miktarı 2ye arttırmam gerekir mi ? Yukarıdaki yorumları okuyunca bu durum için sanki yeterli olmaz diye düşünüyorum. Şimdiden teşekkür eder İyi günler dilerim.

    • admin 02/07/2016 #

      Doktorun söylediklerini takip etmeniz en doğrusudur.

  38. Ebru 11/07/2016 #

    Benim ferittin 2 kan değerim 8 akdeniz anemisi olduğumu söyledi doktor 5 senedir tedavi oluyorum hala da oluyorum düzelmiyor ilaç iğne sürekli kullanıyorum bakalım sonum ne olacak ayrıca doğum yaptığım da iki ünite kan verildi ve yine düşük.

  39. bariş efe 20/07/2016 #

    Kilo almak için kan testi yaptırdım ferittin 5.2 çıktı bakalım kilo almada etkili mi bu?

  40. aysun 27/07/2016 #

    Merhaba benim de demir 43 ferrittin 7.5 ng mI 11-306.8 kötümü acaba çok çabuk yoruluyorum. tşk.

  41. Gizem 12/08/2016 #

    Benim hemoglabinim 6.4 ferittin de 0.72 ilaç kullanıyorum günde 3 tane alınıyor ne kadar sürede normale döner acaba?

  42. Feyza 01/11/2016 #

    Merhaba 47 yaşındayım 6 sene önce kan testi yaptırdım ferritin 4 çıktı 2 yıl önce yine yaptırdım ferritin bu sefer 2 çıktı tümör markerlarına baktırdım bir şey çıkmadı.Geçen ay yine kan testi yaptırdım ferritin tekrar 2 çıktı aynı zamanda demir de gerekenden düşük ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız çok sevinirim.

  43. Şükrü 04/12/2016 #

    Demir değerim 43, ferratinim 17 değerlerim düşükmü? beni aydınlatana şimdiden teşekkürler.

  44. Metehan 05/12/2016 #

    Benim Ferritinim 18,76 Demirim 174 demir fazlalılığım Ferritin eksikliğim var ne yapmalıyım

  45. cenur 14/12/2016 #

    benim ferritin 11,62 çıktı ilaç iştah açıyor ne yapmalıyım

  46. Seyfettin 20/12/2016 #

    Benim çocuğumun ferritini 12,3 sizce normal mi?

Bir Cevap Yazın


Not: İmla kurallarına uymayan, kısaltmalar içeren, büyük harflerle yazılan ve daha önceden yapılmış yorumlarla aynı veya benzer içerikli yorumlar onaylanmamaktadır. Sitemiz sağlık danışmanlığı hizmeti vermemektedir. Sağlık sorunlarınız ile ilgili en doğru bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz.